Gå till huvudinnehåll

LexiaProvia som integrerat verktyg i Skolon - Kunskapsbas / Kom igång med Skolon / Övrigt - Skolon Support

LexiaProvia som integrerat verktyg i Skolon

Författarlista

Sanoma utbildning har den 15-16e juni planerat en migrering av LexiaProvia, där LexiaProvia uppdateras och samtidigt flyttas över till en ny plattform. I samband med detta kommer även licenshantering och inloggning att ske genom Skolon, istället för att göras direkt i LexiaProvias gränssnitt.

Hur får vi tillgång till licenser att tilldela i Skolon?

I samband med migreringen kommer Sanoma att distribuera singellicenser motsvarande de befintliga avtal som berörda kommuner innehar. Singellicenserna kommer distribueras till en central skolenhet som antingen finns eller som skapats i Skolon för ändamålet. En organisationsadministratör behöver sedan tilldela singellicenser till respektive skola för att en skoladministratör därefter ska kunna tilldela licenserna till berörd personal och elever.

Läs mer om hur du flyttar licenser mellan skolor på följande artikel:

Hur loggar jag in till nya LexiaProvia?

Lärare och elever som använder LexiaProvia kommer att logga in till LexiaProvia från ett verktyg i “Min samling” i Skolon. Konton behöver således inte längre skapas upp manuellt av en administratör i LexiaProvia, utan skapas upp automatiskt åt användare som får en licens tilldelad till sig av en Skolon-administratör i Skolon. En förutsättning för att lärare och elever ska kunna logga in är att licenser till verktyget har tilldelats av en Skolon-administratör.

Vad behöver jag som lärare som använder Lexia Provia göra?

Inför migreringen behöver du säkerställa att alla elev- och lärarkonton har korrekta e-postadresser i LexiaProvia. När inloggningen sker via Skolon kommer Sanoma att automatiskt slå ihop gamla användare i LexiaProvia med användare från Skolon baserat på e-postadressen i LexiaProvia och Skolon.

Vad behöver min skolas Skolon-administratör göra?

För att berörda lärare och elever ska kunna logga in till LexiaProvia efter migreringen måste licenser tilldelas till berörda användare. När licenserna tilldelats till rätt användare kommer verktyget att dyka upp i samlingsplatsen i Skolon och de kan enkelt logga in, utan extra inloggningsuppgifter.

När migreringen genomfört kommer du som Skolon-administratör att ha ett antal singellicenser att tilldela för både lärare och elever. Om du är osäker på hur du tilldelar licenser i Skolon rekommenderar vi er att ta del av följande supportartiklar:

Vad händer med gamla LexiaProvia användarkonton?

Efter migreringen har lärare och elever även tillgång till sina gamla användarkonton i gamla LexiaProvia i ett skrivskyddat läge fram till 31/12-2024. Detta betyder att man kan logga in till den gamla miljön och ta del av de gamla resultaten. Inloggning till gamla LexiaProvia görs på old.lexiaprovia.se.